Voimanosto

Voimanosto

Voimanostoon kuuluu kolme nostomuotoa. Jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Voimanostossa pyritään saamaan kokoon mahdollisimman suuri yhteistulos (eri osalajien parhaiden nostojen yhteenlaskettu tulos). Jokaisessa nostomuodossa on kolme yritystä. Erillään voimanostosta järjestetään myös penkkipunnerruskilpailuja. Tällöin kilpailu koostuu kolmesta nostoyrityksestä penkkipunnerruksessa. Voimanostossa ja penkkipunnerruksessa kilpaillaan sekä klassisessa että varustenostomuodossa. Nostomuodot eroavat toisistaan siinä että klassisessa nostomuodossa ei käytetä tukea antavia varusteita (esim penkkipaita, kyykkytrikoot, polvisiteet). Voimanosto ja penkkipunnerruskilpailut ovat Suomen Voimanostoliiton alaisia kilpailuja. 

'Tarkemmat säännöt löytyvät liiton sivuilta www.suomenvoimanostoliitto.fi kohdasta SVNL -> Säännöt.

SäännötJalkakyykky

Jalkakyykyssä nostaja ottaa painon telineestä ja saatuaan päätuomarin merkin, taivuttaa nostaja polviaan ja laskeutuu niin syvään kyykkyyn, että reisien yläpinta lonkkanivelen kohdalta on alempana kuin polvien yläosa. 

Nostaja voi nousta vapaasti ylös kyykystä noston loppuasentoon, jossa nostajan on seistävä suorana, polvet suoraksi lukittuna.

Penkkipunnerrus

Nostajan on oltava selällään penkillä siten, että hänen päänsä, hartiansa ja pakaransa ovat kosketuksessa penkin pintaan. Kun noston aloitusmerkki on annettu, nostajan on laskettava tanko rinnalle tai vatsan alueelle ja pidettävä se siinä liikkumattomana, jonka jälkeen päätuomari antaa kuuluvan komennon "press". Nostajan on sen jälkeen punnerrettava tanko suorille käsille, kyynärpäät lukittuna.

Maastanosto

Nosto on suoritettava molemmin käsin vapaavalintaisella käsiotteella. Tankoa on nostettava kunnes nostaja seisoo suorana. Noston loppuasennossa polvien on oltava suoraksi lukittuna ja olkapäiden on oltava takana.